Actua, Info voor eigenaren

Voordelen van overdag vergaderen

Vele eigenaars geven er de voorkeur aan om ’s avonds te vergaderen. Maar waarom eigenlijk? Er zijn verschillende argumenten om te kiezen voor een AV overdag.

Al jaren staat syndicus op de lijst met knelpuntberoepen. Wij streven er dan ook naar om de werkomstandigheden zo goed mogelijk te maken voor de werknemers. De avondvergaderingen komen dan ook al snel ter sprake. 

  1. Een vergadering overdag is ongetwijfeld korter en dynamischer. Efficiëntie is een zeer belangrijke factor om vergaderingen te leiden en tot beslissingen te komen. Het werd in studies aangetoond dat de hersenactiviteit afneemt naargelang het tijdstip. Om de knoop door te hakken bij belangrijke agendapunten is een frisse geest primordiaal.
     
  2. Het geeft de syndicus de mogelijkheid om indien nodig contact op te nemen met kantoor om informatie of toelichtingen te bekomen die nodig zijn bij bepaalde discussiepunten.
     
  3.  Voor een doorsnee eigenaar vindt er maar één vergadering per jaar plaats. Voor de syndicus is dat zo goed als dagelijkse kost. ’s Avonds vergaderen zorgt voor onnodige lange werkdagen. Uw syndicus heeft ook een familiaal en sociaal leven. Het beroep van syndicus kan zo aantrekkelijker gemaakt worden (betere work-life balans).
     
  4.  Het loont de moeite om een paar uurtjes per jaar te besteden aan een eigendom waar u 25 jaar lang voor afbetaalt. Investeren in het in stand houden van uw eigendom vraagt dan ook een minimum aan inspanning.
     
  5.  Bij een vergadering overdag wordt er gezegd: “maar ik moet dan werken”. Uw syndicus werkt ook al heel de dag.
     
  6.  Voor de werkende mede-eigenaar is een paar uurtjes verlof nemen op een jaar niet de grootste moeilijkheid. Velen werken tegenwoordig zelfs met flexibele uurroosters wat dit probleem zelfs helemaal uitsluit. Voor een bezoek aan de tandarts, het gemeentehuis, de post, de bank, de notaris, … lukt dit toch ook?
     
  7.  De school verwittigt dat uw kind ziek is en opgehaald moet worden: daarvoor vindt u altijd een oplossing, zelfs midden op de dag en zonder voorafgaande kennis. De uitnodiging van de Algemene Vergadering ontvangt u minstens 2 weken op voorhand.
     
  8.  Op een AV om 19h of later hebben de meeste eigenaars reeds gegeten waardoor loomheid toeslaat en de interesse afneemt. Een sociale babbel met de buren staat dan hoger op het verlanglijstje wat de vergadering dan weer onnodig verlengt.
     
  9.  Tijdens de kantooruren vergaderen zorgt ervoor dat slechts één van de partners vrijaf neemt. De meeste kavels zijn dan ook slechts vertegenwoordigd door de lasthebber, eventueel volmachthouder. Hoe minder aanwezigen op een vergadering, hoe efficiënter deze zal verlopen. Als van alle appartementen alle koppels steeds aanwezig zijn, wordt de gezelligheid in de hand gewerkt. Een AV wordt niet georganiseerd als buurtfeest maar om noodzakelijke, vaak saaie, agendapunten te bespreken.
     
  10.  Door de aanwezigheid van partners is het ook vaak nodig om grotere vergaderzalen af te huren en wordt er dubbel zoveel geconsumeerd. Dit zorgt er dan weer voor dat de jaarlijkse kosten onnodig verhogen.
     
  11.  In de late namiddag vergaderen zorgt er ook voor dat de eigenaars sneller willen vertrekken om tijdig te kunnen gaan eten.
     
  12.  Waarom niet tijdens een lunchpauze vergaderen met wat broodjes en een kopje koffie of thee? Dit kan een waardevol alternatief zijn dat positief onthaald zal worden.
     
  13.  Jonge eigenaars hebben ’s avonds niet altijd kinderopvang. Tijdens de schooluren vergaderen sluit het probleem van opvang uit.
     
  14.  Sociale activiteiten dienen niet uitgesteld of afgelast te worden. Zelfs een bezoekje aan een restaurant of een film meepikken in de bioscoop behoort nog tot de mogelijkheden.
     
  15.  Voetbalmatchen of andere sportuitzendingen kunnen integraal en live bekeken worden. Als de Rode Duivels spelen is de kans zeer groot dat de vergadering niet kan doorgaan wegens te weinig aanwezigen.