In 2000 zorgde een nieuwe wet ervoor dat er vanaf 2001 geen nieuwe asbest meer in omloop zou kunnen komen. Deze wet vormde echter nog geen oplossing voor de grote hoeveelheden asbest die al in het Vlaamse patrimonium aanwezig zijn. Om dit in kaart te brengen, is er vanaf 23 november 2022 de verplichting om een asbestattest te laten opmaken indien u voldoet aan volgende situaties:
- U eigenaar bent van een gebouw of een deel van een gebouw (vb. een appartement)
- En het gebouw(deel) is gebouwd voor 2001
- En de oppervlakte van het gebouw(deel) 20 m² of meer is
- En het gebouwdeel toegankelijk is
- En u het gebouw(deel) verkoopt of schenkt (erfenissen zijn vrijgesteld)
Voor meer informatie over de opmaak van een asbestattest verwijzen we u graag door naar de website van de Vlaamse Overheid: https://www.vlaanderen.be/het-asbestattest.
Het einddoel is dat elke eigenaar van een pand met een bouwjaar van voor 2001 vanaf 2032 beschikt over een asbestattest.
Het asbestattest in een VME
Er wordt werk gemaakt van een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen van panden onder het stelsel van de gedwongen mede-eigendom vallen. Op de markt hierop voor te bereiden voorziet de wetgever een inloopperiode. Deze verplichting gaat in op 1 mei 2025.
Wat is asbest
Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die in het verleden uitvoerig gebruikt werden in de bouwsector. Asbest is veelzijdig. Het is een sterk en slijtvast materiaal, het werkt isolerend en brandwerend en niet onbelangrijk: het is goedkoop.
Om die reden vindt men asbest vaak terug in isolatie, lijm, golfplaten, asbestcementen, …
Wat is het probleem met asbest
Zoals hierboven vermeld, is asbest een zeer veelzijdig materiaal, wat is dan het probleem met asbest? Zolang asbest in gebonden toestand verkeerd, is er weinig aan de hand. Het is pas van zodra dat asbest loskomt in de vorm van asbestvezels dat dit zeer schadelijk is voor de gezondheid.
Asbestvezels kunnen namelijk ingeademd worden en zetten zich vast in de luchtwegen en longblaasjes met als gevolg dat de kans op longkanker en andere asbest-gerelateerde ziektes zoals asbestose, mesothelioom en fibrose zeer sterk toeneemt.
Asbestwet in het verleden
Naarmate er meer bewustzijn ontstond over de gevolgen van asbest op de gezondheid, werd er ingegrepen door de overheid. De eerste asbestwetgeving in ons land dateert van 1978. De volgende belangrijke stap kwam er in 1998. Toen legde de overheid een asbestverbod op voor een lange lijst van toepassingen zoals asbestcement, poeders, verven, …
In 2001 volgde de doodsteek voor asbest in ons land, België vaardigde op dat moment een algemeen verbod uit op het produceren, gebruiken en het op de markt brengen van alle toepassingen van asbest.