Actua

Tijdig renoveren van appartementsgebouwen: een investering in de toekomst

Met het renoveren van uw appartementsgebouw bent u waarschijnlijk niet dagdagelijks bezig. Toch loont het om stil te staan bij de toestand van uw gebouw.

Waarom renoveren?

Recent zijn voor de meeste VME’s de energieprestatiecertificaten (EPC’s) voor de gemeenschappelijke delen en de asbestinventarissen opgemaakt. Daarnaast zijn de meeste steden en gemeenten ook aan de slag gegaan met de opmaak van conformiteitsattesten. Dit attest is een officieel document dat aantoont dat uw woning aan de minimale kwaliteitsnormen voldoet. Bovengenoemde documenten tonen vaak slechte scores of gebreken die niet genegeerd mogen worden. Een extra alarmbel gaat af als er vaak of meerdere schadegevallen in het gebouw aanwezig zijn. Dit kan niet enkel de gemoedsrust van bewoners aantasten, maar ook leiden tot aanzienlijke kosten op lange termijn. Het tijdig aanpakken van renovatiebehoeften is dan ook belangrijker dan ooit en biedt daarentegen talloze voordelen.

De voordelen op een rijtje

  • Gemoedsrust: Niets is zo belangrijk als weten dat je thuis veilig en up-to-date is. Identificatie van problemen en optimaliseren van onderhoud geeft je die gemoedsrust, wetende dat je gebouw voldoet aan alle nodige standaarden.
  • Kosten besparen: Ja, renovatie kost geld, maar op de lange termijn bespaar je flink op energiekosten en mogelijke reparaties. Een slimme investering voor je portemonnee. Renovatie vanaf een bepaalde gebouwleeftijd is ook nodig, want niets doen kost ook geld.
  • Verhoogde waarde: Een gerenoveerd gebouw is een waardevol gebouw. Het trekt niet alleen potentiële kopers aan, maar versterkt ook de algehele waarde van het onroerend goed.
  • Betere voorwaarden qua brandverzekering: Een goed onderhouden gebouw wordt vaak beloond met gunstigere voorwaarden voor de brandverzekering. Dat betekent minder stress over mogelijke risico’s en mogelijks een interessantere premiezetting.
  • Verbetering van comfort: Comfort en veiligheid is essentieel voor een thuisgevoel. Renovatie zorgt voor modernisering en draagt bij aan een aangenamer leefklimaat en het algemene welzijn van de bewoners.
  • Conformiteit op vlak van wet- en regelgeving: Een grondige renovatie zorgt ervoor dat uw gebouw volledig voldoet aan alle huidige normen, richtlijnen enz, en dus verhuurd kan worden.

Een politiek thema

Ook politieke partijen erkennen meer en meer het belang van dit thema. Zo is er renovatieverplichting voor residentiële gebouwen die sinds 1 januari 2023 geldt. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met een label E of F dienen verplicht gerenoveerd te worden naar een label D of beter binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten).

De partij Vooruit wil nog een stapje verder gaan en heeft onlangs een wetvoorstel ingediend om VME’s die ouder dan 10 jaar zijn en meer dan 3 woningen tellen te verplichten om een termijnplan voor groot onderhoud en renovatie op te maken. Ondanks dat dit voorstel nog in behandeling is, benadrukt het wel de noodzaak om tijdig aan de toekomst van jouw gebouw/VME te denken.

Kortom, denk aan de toekomst, renoveer op tijd, en investeer in de duurzaamheid en waarde van uw appartementsgebouw. Een slimme zet voor het welzijn van de bewoners en de toekomst van uw gebouw.