Info voor eigenaren

Leven in een appartement

Je koopt voor de eerste keer een appartement, maar waar moet je als (nieuwe) mede-eigenaar nu net rekening mee houden binnen een VME (vereniging van mede-eigenaars)?

Samenleven

Leven binnen een VME betekent rekening houden met meerdere buren, om ervoor te zorgen dat iedereen fijn kan wonen binnen het appartementsgebouw wordt er voor elk gebouw een Reglement Interne Orde opgesteld. Dit document geeft de algemene wetgeving en leefregels van een VME weer, er wordt bijvoorbeeld gevraagd om tussen 7u en 22u zo stil mogelijk te zijn, vuilbakken tijdig buiten te plaatsen, etc.

Wij krijgen zeer vaak de melding dat er huisdieren worden gehouden in appartementen. De wetgeving zegt hieromtrent dat het houden van huisdieren een recht is, uiteraard dient hier wel rekening gehouden te worden met het welzijn van een dier. In een kleine studio zal een Duitse herder uiteraard niet gelukkig zijn omwille van plaatsgebrek. Het Reglement Van Interne Orde geeft wel mee dat het houden van huisdieren kan, mits het dier niet voor overlast zorgt.

Als de huisdieren van uw buur voor overlast zorgen kan u best contact opnemen met de politie, de syndicus kan niet meer doen dan het aankaarten van het probleem bij uw buur zelf.

Verhuurders worden ook gevraagd om het Reglement Van Interne Orde steeds door de huurders te laten ondertekenen, zo worden zij geacht om ook akkoord te gaan met de regels.

Problemen met andere bewoners

Regelmatig worden geschillen tussen bewoners aangekaart bij de syndicus of worden deze een jaar lang opgekropt, om dan uitgespuwd te worden tijdens een Algemene Vergadering. De syndicus krijgt dan de vraag om, liefst algemeen en anoniem, bewoners aan te spreken over hun gedrag. De ervaring leert ons dat dit niet de juiste werkwijze is. Meestal escaleert de situatie nadien. De syndicus krijgt boze telefoons van de betrokken bewoners en wordt met andere woorden gebruikt als boze brievenbus, hetgeen niet behoort tot zijn takenpakket.

Als u een probleem heeft met (het gedrag van) een andere bewoner, dan doet u er goed aan om dit gewoon persoonlijk op een beleefde manier even te melden.  

Uniformiteit gebouw

Als u graag aanpassingswerken wil uitvoeren aan uw appartement die het uitzicht van het gebouw zullen wijzigen, dan zal dit eerst door de Algemene Vergadering goedgekeurd moeten worden.

Hierbij kan je denken aan het plaatsen van zonnescreens of -luifels, veranda, overkapping, airco units, etc. Uiteraard kan het wel zo zijn dat de Algemene Vergadering hier al eens over vergaderd heeft in het verleden en het plaatsen van bijvoorbeeld screens algemeen heeft toegestaan mits het gebruik van een bepaalde RAL kleur.

Het kan ook zijn dat u uw ramen wil vernieuwen, de ramen zelf zijn privatief, maar ook hierbij is het uitzicht gemeenschappelijk. Het wil dus zeggen dat, als u uw ramen wil vernieuwen, u de kleur moet aanhouden van de huidige ramen. Als u ramen wil in een geheel andere kleur of met een andere indeling, zal u ook dit op de Algemene Vergadering moeten voorleggen.

Bij twijfel contacteert u altijd best uw syndicus.