Barbecueën in een appartementsgebouw: wat mag en wat niet?
Bij de zomer denken we automatisch aan lekker weer, gezelligheid en samen buiten eten. Barbecueën hoort daar voor veel mensen bij. Maar wie in een appartementsgebouw woont, moet met iets meer rekening houden dan alleen het weer. Regels over veiligheid, rook, geur en burenhinder zijn er niet voor niets. Barbecueën klinkt misschien onschuldig, maar in een gedeeld gebouw kan het al snel voor overlast of risico's zorgen. Daarom is het goed om te weten wat mag, wat niet mag, en hoe je rekening houdt met je buren.
Waarom barbecueën op je terras geen goed idee is
Hoe gezellig het ook klinkt, barbecueën op het terras van een appartement is niet toegestaan. Dit geldt zowel voor barbecues op houtskool als op gas. De reden is eenvoudig: rook en geur kunnen makkelijk bij de buren terechtkomen en bij wind of hitte kan er zelfs brandgevaar ontstaan. Zelfs elektrische toestellen zijn vaak niet toegelaten, omdat ook die warmte of rook kunnen veroorzaken.
Een terras is bovendien vaak klein en ligt dicht bij andere woonunits. Wat vaak begint als een gezellige avond kan snel uitlopen op klachten of conflicten. Dat zijn precies de redenen waarom barbecueën op het terras van een appartement in de meeste gevallen niet is toegestaan.
Barbecueën in de tuin? Liever vermijden
Ook voor bewoners op het gelijkvloers met een private tuinzone is barbecueën niet aangewezen. Hoewel er vaak geen expliciet verbod geldt, leert de ervaring dat het in appartementsgebouwen regelmatig tot frustratie of klachten leidt. Rook, geur en het risico op brand zorgen sneller voor overlast dan gedacht. Om het samenleven vlot te houden, is het dus verstandig om hier terughoudend mee om te gaan.
Wooncomfort begint bij wederzijds respect
In een appartementsgebouw deelt men niet alleen de muren, maar ook de verantwoordelijkheid voor elkaars leefcomfort. Wat voor de ene ontspanning is, kan voor de andere hinder betekenen. Zeker in de zomer, wanneer ramen en deuren vaker openstaan, is het risico op geur- en geluidsoverlast groter.
Maak dus duidelijke afspraken met je buren. Overleg eventueel met je syndicus over wat kan en wat niet. Als er een huishoudelijk reglement bestaat, neem dat dan nog eens door. Vaak staan daar duidelijke richtlijnen in over het gebruik van barbecuetoestellen, het houden van feestjes of het gebruik van gemeenschappelijke delen. Op die manier voorkom je misverstanden en conflicten.
Duidelijke afspraken, zoals over barbecuegebruik, maken deel uit van een sterk administratief beheer. Ontdek hoe Beta-Immo via administratief beheer waakt over communicatie, documenten en reglementen binnen jouw gebouw. Zo ben je als bewoner altijd goed geïnformeerd en weet je waar je aan toe bent.
Ook andere mede-eigenaars vertrouwen op onze aanpak
Benieuwd hoe andere bewoners onze samenwerking ervaren? Neem een kijkje op onze referentiepagina en ontdek waarom zij voor Beta-Immo kiezen.
Nog op zoek naar een syndicus die het hele jaar door met je meedenkt?
Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onze offertepagina en ontdek hoe wij ook tijdens de zomer mee zorgen voor rust en duidelijke afspraken in je gebouw. Want een zorgeloze barbecue begint bij een goed beheerd appartementsgebouw.