Actua

Bankkosten in de VME

Het openen of open houden van een zichtrekening voor de VME is niet vanzelfsprekend. De bankkosten swingen de pan uit.

Beheer van het vermogen van de VME

Om het vermogen van een VME te beheren is de syndicus verplicht om per residentie een zicht- en spaarrekening te openen. Dit blijkt echter steeds moeilijker en moeilijker te zijn. Banken doen enorm moeilijk over het openen en open houden van rekeningen. Omslachtige opstartadministratie en hoge bankkosten zijn daar mooie voorbeelden van. Een residentie beheren zonder deze professionele rekeningen is helaas geen optie. De tijd die uitgespaard wordt door het automatisch inboeken van facturen en uittreksels, maakt dat de syndicus zich meer kan bezighouden met het technisch beheer van uw gebouw.

Het vermogen van een VME bestaat uit het werkkapitaal, opgebouwd uit provisies en een waarborgfonds enerzijds en het reservekapitaal anderzijds. Dit vermogen is essentieel om de facturen van de mede-eigendom te betalen.

Hoge kosten

‘Voor niks gaat de zon op’. Een uitspraak die regelmatig gebruikt wordt, vandaag meer dan ooit. Ook de banken maken er ongegeneerd gebruik van. Verschillende banken plaatsten de VME’s en hun syndicus onlangs met hun rug tegen de muur. Zo kondigden ze eind mei aan dat rekeningen van VME’s administratief veel werk in beslag nemen en daardoor genoodzaakt zijn extra beheerkosten aan te rekenen. Vier weken later, eind juni, zagen wij dan ook op verschillende rekeningen het geld verdwijnen als sneeuw voor de zon. Uiteraard zijn wij als syndicus na deze kennisgeving meteen alternatieven beginnen zoeken. Echter kan er op één maand tijd weinig gerealiseerd worden en zijn we voor dit jaar genoodzaakt ons hierbij neer te leggen, tot grote frustratie van de syndicus want deze dient het uit te leggen op de volgende Algemene Vergadering.

Op zoek naar een alternatief

Graag benadrukken we het feit dat we opzoek zijn naar alternatieven waarmee we hopelijk volgend jaar aan de slag kunnen gaan. De CIB-studiedienst (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen ) staat daarnaast in contact met het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om tot oplossingen proberen te komen.