Info voor eigenaren

Agendapunten doorgeven

Wil je graag iets bespreken tijdens de Algemene Vergadering? Wacht niet tot je de uitnodiging ontvangt.

Agendapunten doorgeven

Als mede-eigenaar in een VME kan u aan de syndicus vragen om bepaalde punten op de agenda van de Algemene Vergadering te plaatsen, dat kan bijvoorbeeld gaan over uit te voeren werken zoals het schilderen van de traphal. Om ook effectief beslissingen te kunnen nemen op de Algemene Vergadering dient er voor gezorgd te worden dat er ook meerdere offertes beschikbaar zijn. Zonder offertes en dus zonder te weten wat de werken zouden kosten, kan van de eigenaars niet verwacht worden dat ze beslissingen nemen.

Verder kan u bijvoorbeeld ook vragen om het reglement van interne orde (RIO) aan te passen of uit te breiden met bepaalde artikelen. Hou daarbij rekening dat deze artikelen niet in strijd zijn met de huidige wetgeving. U kan bijvoorbeeld niet eisen van uw medebewoners dat er geen lawaai mag gemaakt worden na 20h of u kan niet verbieden dat kleine gebruikelijke huisdieren worden gedoogd.

Hou er rekening mee dat de punten die u wil bespreken niet altijd kunnen gecatalogiseerd worden als agendapunt. Overlast van huurders, blaffende honden, vuile voeten in de gang, de stand van bepaalde projecten (denk aan laadpalen), zijn onderwerpen waar uw syndicus buiten een vergadering kan op antwoorden. Ze dienen niet opgenomen te worden als agendapunt.

Uw verzoek tot het opnemen van bepaalde agendapunten dient ten laatste drie weken vóór de periode waarbinnen de algemene vergadering moet plaatsvinden ingediend worden.

Als u bijvoorbeeld vergadert tussen 1 en 15 juni, hebt u tijd tot de eerste week van mei. Als uw verzoek te laat wordt ingediend, wordt dit wel opgenomen op de daaropvolgende vergadering. Maar u kan dus alle dagen van het jaar agendapunten indienen, behalve in de drie weken vóór de periode.

Zorg er ook voor dat u de verzoeken correct omschrijft want uw syndicus is volgens de wet op de mede-eigendom verplicht om uw aanvraag letterlijk over te nemen. Als u bijvoorbeeld wenst dat er gestemd wordt over het plaatsen van laadpalen, vraagt u als agendapunt “Goedkeuring offerte plaatsen laadpalen” en niet “ik wil een laadpaal”.

Ook agendapunten die in een vorige AV werden weggestemd zullen niet terug aan bod komen tenzij er zich nieuwe elementen hebben aangediend die het stemgedrag zouden kunnen wijzigen.

Mocht u twijfelen over punten, aarzel dan niet om raad te vragen aan uw syndicus.